Innovatie bij Expertisecentrum D-ZEP: Momo Bedsense en Micro-Cosmos
Bij Zorggroep Elde Maasduinen zoeken we continu naar innovatieve manieren om de zorg voor cliënten te verbeteren en de inzet van zorgprofessionals goed in te richten. Op de kortdurende behandelafdeling D-ZEP zetten verpleegkundigen én experts innovatie Nina (in opleiding) en Yulaykis twee veelbelovende innovaties in: Momo Bedsense en Micro-Cosmos.
Momo Bedsense
Momo Bedsense is een bedsensor die onder het matras ligt en geeft inzicht in het slaappatroon en daarbij het activiteitsniveau in de nacht. Het systeem onderscheidt de rustmomenten in fases van rust, lage en hoge activiteit. Zo kunnen zorgmedewerkers hun zorgmomenten beter timen, zonder onnodig een kamer binnen te lopen.
Yulaykis licht toe: “Het is echt een aanrader. Het verlicht je werk als zorgmedewerker. Je hoeft niet onnodig een kamer binnen te gaan en kunt zo efficiënter werken.” “Daarnaast kan je op de Momo Bedsense instellen wanneer je een melding wil krijgen”, vult Nina aan, “bijvoorbeeld als ’s nachts iemand meer dan acht minuten uit bed is.” Dit maakt het eenvoudiger om op het juiste moment aanwezig te zijn, zonder de rust te verstoren. Omdat de medewerkers minder onnodig hoeven binnen te lopen, behouden bewoners ook meer eigen regie. “Zo woont op onze PG+-afdeling een cliënt die ’s nachts meermaals naar het toilet gaat en dit zelfstandig kan. Door het ingestelde ‘tijdslimiet’ kan meneer dit zelfstandig doen zonder gestoord te worden. En duurt het wat langer dan verwacht en kan er dus mogelijk iets anders aan de hand zijn, krijgen we een melding en gaan we kijken.”
De Momo Bedsense onder het matras
Micro-Cosmos
Vanaf 7 april start Expertisecentrum D-ZEP met het gebruik van Micro-Cosmos, een innovatieve kap die over het bed, een rolstoel of relaxstoel geplaatst kan worden. Deze kap biedt cliënten geborgenheid en rust, vergelijkbaar met een kap over een kinderwagen.
Micro-Cosmos maakt gebruik van lichteffecten en rustgevende geluiden, zoals vogelgeluiden, white noise en kabbelend water. Het kan worden ingezet als interventie bij cliënten die hoog in spanning zitten. “We zien dit als een laagdrempelige interventie om cliënten te kalmeren, zonder direct medicatie toe te passen of over te gaan op een meer vrijheidsbeperkende maatregel zoals een Posey Tentbed,” vertelt Nina.
Micro-Cosmos wordt momenteel op verschillende plekken in het land ingezet en heeft ook al positieve resultaten laten zien bij deze doelgroep, onder andere bij regionaal expertisecentrum D-ZEP van De Wever.
Met collega’s de Micro-Cosmos ervaren!
Samenwerking Momo Bedsense en Micro-Cosmos
Een extra kracht van deze innovaties zit in hun samenwerking. “Dankzij Momo Bedsense kunnen we meten of Micro-Cosmos echt effect heeft,” leggen Nina en Yulaykis uit. “Via de app kunnen we zien of een cliënt rustiger wordt door de inzet van Micro-Cosmos.” Dit levert waardevolle inzichten op voor artsen, psychologen en zorgmedewerkers, en draagt bij aan een nog beter afgestemd behandelplan.