Spring naar content

Interventies

Naast begeleiding en psychologische- en medische behandeling, zetten we ook interventies in. Dit zijn onder andere:

Afstemmen in contact (miMakkusmethode) 
Het doel van de miMakkusmethode is om contact te maken met mensen voor wie taal niet (langer) vanzelfsprekend is. Het gaat hier om een ervaringsgerichte benaderingswijze gebaseerd op rust, respect, afstemmen op emotie, tempoverlaging en de belevingswereld van de kwetsbare mens.

Sensorische informatieverwerking (SI) 
Door inzicht te krijgen in zintuigelijke prikkelverwerking krijgt gedrag een betekenis. Er wordt hierbij gekeken naar de zogenaamde sensorische informatieverwerking (SI). SI levert informatie in situaties waar je het vooral moet hebben van de observatie van  gedrag en non-verbale signalen. SI geeft onder andere bewustwording van welke zintuigen er in verschillende situaties geactiveerd worden en zicht op de mate waarin er sprake is van overprikkeling of juist onderprikkeling.

Passiviteiten van het dagelijks leven (PDL)
PDL streeft naar het behoud of herstel van het eigen kunnen, wanneer iemand iets niet meer kan. Als activeren voor onrust en/of ongemak zorgt, is het goed om te starten met PDL. Hierbij wordt passiviteit toegelaten en opgevangen. Het verzorgen geeft dan zo weinig mogelijk prikkels. Zeer belangrijk daarbij is acceptatie door zowel de cliënt als zijn omgeving, bestaande uit familie en andere betrokkenen.

De-escalerend werken

De-escalerend werken is een methodiek die op een menselijke manier oplopende spanning bij een bewoner laat de-escaleren. Hierbij denken medewerkers aan de volgende vragen: hoe handel je als je wordt geconfronteerd met agressief gedrag van een cliënt? Herken je de signalen die eraan voorafgaan? Kun je daar op een passende, de-escalerende manier op reageren en – liever nog – anticiperen? Welke alternatieve methoden zijn er? Hoe kun je werken aan een veilig leef- en werkklimaat? Belangrijk is ook grenzen herkennen en erkennen, van cliënten, collega’s en de medewerkers zelf.