Spring naar content

Samen een potje schelden of zingend onder de douche

Door: Janita Verschuijten

Ik werk als verpleegkundige bij D-ZEP Oleander. D-ZEP Oleander is een regionaal expertisecentrum voor mensen met Dementie en Zeer Ernstig Probleemgedrag (D-ZEP).  We hebben binnen Zorggroep Elde Maasduinen drie afdelingen voor deze doelgroep.

Outside the box denken, creatief denken, is een belangrijke competentie voor medewerkers van expertisecentrum D-ZEP. Outside the box denken, is buiten de vertrouwde kaders durven te treden. Soms blijkt een manier die vertrouwd is, namelijk niet altijd even effectief. In deze blog vertel ik je hoe dat in de praktijk eruitziet.

Aan tafel!

Hoe stel jij een maaltijd in een verpleeghuis je voor? Iedereen stipt op tijd aan een mooi gedekte eettafel? Bij D-ZEP is het vaak anders! Sommige cliënten hebben een bepaalde dagstructuur, maar vaak staat dit niet vast. Bij ons wordt er op allerlei plekken gegeten. Er wordt bijvoorbeeld gegeten voor de tv, op de gang, op de eigen kamer. Net waar de cliënt op dat moment rustig zit. Sommige cliënten, die de rust niet kunnen vinden, eten zelfs lopend en krijgen dan fingerfood aangeboden.

Outside the box denken stelt ons als zorgmedewerkers in staat om flexibel om te gaan met problemen en uitdagingen. Het vraagt ook iets van ons: loslaten ‘hoe het heurt’, zoals we dat in Brabant zeggen, en kijken naar wat werkt. Zo wordt elke cliënt écht individueel bekeken.

Zingen of schelden? Elke dag is anders

Zoals gezegd bewegen we mee met de cliënten, in plaats van de strijd aangaan. Dat vraagt soms ook om een creatieve aanpak tijdens de zorgmomenten. Zo kun je een cliënt hebben die rustig wordt van zingen, maar een zorgmoment zoals douchen niet prettig vindt. Dan beginnen wij met zingen tijdens het zorgmoment. Ook heb je wel eens cliënten die veel schelden tijdens een zorgmoment. Dan gaan wij mee schelden met de cliënt. We proberen zo iedere dag weer nieuwe dingen uit en kijken wat het beste is voor onze cliënten.